Ezt nézd meg! World War Z ismét!

A hideg, szeles őszi estékre most ismét egy népszerű zombis filmet ajánlunk nektek. Bármennyi kritika érte is Brad Pitt filmjét, mi szeretjük, mert vannak olyan jelenetek, amik igazán látványosra, vagy éppen elgondolkodtatóra sikeredtek. Mire gondolunk? 

Nyilvánvaló volt, hogy a film nagy sajtóvisszhangot kap majd, már csak a főszereplő személye és a budapesti forgatás miatt is. Aki szereti a zombiapokalipszist boncolgató mozikat, annak kétségkívül minden újabb falat nagy ajándék. Így voltunk mi is ezzel a filmmel. Bár kétséges, hogy van még olyan ember, aki szereti a témát, és még nem látta a filmet, mindenesetre spoileres rész következik.



A film legnagyobb erőssége, hogy annyira átlagos televíziós hírek bemutatásával kezd, ami arra késztet bennünket, hogy holnap többször is nézzünk körbe az utcán, munkába indulás előtt. A következő 116 percben végig az jár a fejünkben, vajon mennyi időnk van egy hasonló apokalipszis bekövetkeztéig. A főcímdal az első másodperctől olyan libabőrt varázsol a karunkra, és úgy fokozza az amúgy is érezhető feszültséget, mint annak idején a Halloween filmzenéje. 

Szinte már idegesítő, ahogyan Gerry Lane (Brad Pitt) nyugodtan palacsintázgat a családjával a film elején, miközben jól tudjuk, hogy nemsokára már csak menekülés és sikítás vár az emberekre. Bár számos jelenettel igyekeznek a film készítői fokozni a hangulatot, valójában a látvány az, ami igazán megragadja a néző figyelmét. 

Mindannyian ültünk már autóban egy dugó közepén, ezért is olyan félelmetes az, hogy pillanatok alatt kitör a pánik, nincs senki és semmi biztonságban. Philadelphia belvárosában olyan hirtelen változnak át az emberek egy harapás következtében zombivá, hogy felmerül bennünk a kérdés, vajon hogyan maradhat életben egy négytagú család minden tagja ekkora kavarodás közben? A menekülés a városból, és a fosztogatás elhagyhatatlan elemei minden apokaliptikus témájú filmnek, de a World War Z legnagyobb sajnálatunkra lényegesen kevesebbet mutat belőlük, mint azt megszokhattuk más filmekben. 


Nagyon látványos része a filmnek, mikor a zombik annyira megőrülnek Izraelben a hangos ének és zene hallatán, hogy egymásra felkapaszkodva átmásznak a 20 méter magas falakon, és rátámadnak azokra az emberekre, akiket a katonák a falak mögé menekítettek. (Mint megtudtuk azért, mert minden megmentett emberrel kevesebb zombi ellen kell harcolniuk.) Elképesztő, ahogyan a zombik ellepik a várost, és be kell vallanunk, szinte hihetetlen, hogy Brad Pittnek ismét sikerült életben maradnia egy ilyen helyzetben. Sokszor éreztük azt a film nézése közben, hogy a főszereplőnek 9 élete van, hiszen túléli, hogy egy zombi vére a szájába fröccsen, lezuhan egy repülővel, biciklivel menekül a sötét éjszakában, illetve egyedül bóklászik egy zombikkal teli laborban.

A film talán az egyik legjobb példája annak, hogy ha túl sokszor mutatja a kamera a helikopterről az utakat és városokat, akkor bizony ideje felhúzni a nyúlcipőt és menekülni, mert nagy valószínűséggel igen méretes balhé van készülőben. 


A mostanában igen elterjedt "turbózombi" kifejezés maximálisan jellemzi a Z világháború fertőzöttjeit, akik villámgyorsan rohannak, letarolva minden akadályt maguk előtt. Számunkra a The Walking Dead kóborlói - ha lehet ilyet mondani - szimpatikusabbak, nyilvánvalóan sokkal könnyebb menekülni vagy bujkálni előlük, így nagyobb az esély az életben maradásra. 

A szereplők kiválasztásával a film készítői elérték, hogy inkább a film mondanivalójára koncentráljunk, ne a színészekre. Még az ismert és méltán elismert Brad Pittre sem kényszerítetettek rá szuperhős szerepet, hiszen családapaként nem akarja megváltani a világot és megmenteni minden életet, csupán egy zsarolásnak engedett, a családja életben maradásának érdekében. Szerkesztőnk és fotósunk véleménye szerint "azokkal a zombikkal szemben ha nem vagy képzett kommandós+közelharcban jártas és egy 100 méteres sprinter keveréke akkor nem sok esélyed lenne".

Izgalmas film, többször is érdemes megnézni, motivál arra, hogy mindig hordjunk magunknál bicskát és szigszalagot. Kíváncsian várjuk a folytatást, amit 2017 júniusára ígérnek!

A film pontszáma: 10/8