Titokzatos szellemvárosok nyomában I.

Szerte a világban találni olyan szellemvárosokat, melyek különböző okok miatt ugyan, de teljesen elnéptelenedtek. Ezek a városok pontosan olyan üresek, mintha egy zombiapokalipszis közepébe csöppentek volna. Összegyűjtöttünk nektek öt titokzatos szellemvárost, melyeket biztosan felkeresnénk és alaposan felfedeznénk, ha beütne az apokalipszis. Tartsatok velünk! 


1. Detroit, Michigan, USA 
A város, amely valaha az amerikai autógyártás központja volt, ma kihalt és üres. Hanyatlásának oka az autóipar összeomlása volt. Korábban virágzott a kereskedelem, mára azonban a korábban szegények lakta külvárosi részek is kiürültek. Több ezer épület áll magányosan, köztük elhagyatott felhőkarcolók, családi házak, templomok, iskolák, színházak és rendőrségi épületek. Michigan állam szellemvárosa vonzó, ugyanakkor félelmetes célpont a kíváncsi fotósok és újságírók számára. Hát még azoknak, akik szeretik az apokaliptikus hangulatot!




2. Pripjaty, Ukrajna
Pripjaty Csernobiltól 16 km-re, az atomerőműtől alig 3 km-re fekszik. 1986 májusában nyílt volna meg a kisváros új vidámparkja, de az atomerőmű katasztrófája miatt minden lakost evakuáltak. Mivel a szovjet vezetés el akarta tussolni a nukleáris balesetet, néhány órára megnyitották a parkot, ám végül kiürítették a várost. Pripjaty épületeit azóta benőtte a növényzet, és csak a szellemváros közepéből kiemelkedő óriáskerék jelzi az érdeklődőknek, hogy itt valaha nyüzsgő élet volt. (A város engedéllyel látogatható.)





Bodie, Kalifornia, USA
William Bodey 1859-ben aranyat talált a település helyén, majd elment a családjáért, hogy velük együtt termelje ki a természeti kincset, de hazafele úton életét vesztette. A családja azonban hozzálátott az arany kitermelésének, és elnevezte a várost Bodie-nak. Bodie lakosainak száma 1880-ra 10000 főre emelkedett, ám mivel a bánya egyre kevesebb profitot termelt, és 1930-ra teljesen elnéptelenedett a város. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően a város nagyon jó állapotban maradt fent, és jelenleg is látogatható, de a 170 épület, köztük a templom, az iskola és a bár is üresen áll hosszú évtizedek óta. 




Hashima/ Gunkanjima - A tiltott sziget
A Gunkan-jima valójában Hadihajó szigetet jelent (csatahajó formája van a szigetnek), és 1890-re nyúlik vissza a története. A sziget partjánál a Mitsubishi cég kezdett szenet bányászni a mélyből. Mivel a bányászat bejött, ezért a szigeten elkezdtek betonból olyan házakat a munkásoknak, melyek ellenálltak a tomboló hurrikánoknak is. Az épületeket hatalmas betonfalak védik a több méter magas hullámoktól. A villamosenergiát és a vizet tenger alatti vezetékeken vezették be. 1959-re a sziget borzalmasan túlnépesedett. A hatvanas években a szénbányákat sorra kezdték bezárni Japánban, mert a petróleum átvette a szén helyét, ez alól pedig ez a bánya sem jelentett kivételt. A gyár 1974-ben zárt be véglegesen, megszüntették az ivóvíz és az áramellátást, és az emberek elköltöztek. Mára a sziget nemhogy kiürült, de szigorúan tiltott a látogatása is. Az elmúlt években film és videojáték jeleneteket forgattak rajta, valamint turisztikai látványosság lett - idegenvezetéssel körbe lehet hajózni. 



Kowloon Walled City - A törvénytelen város
A város területe régen helyőrség volt a kalózok elleni küzdelemhez, majd a II. világháború alatt japán fennhatóság alá került. A helyet ellepték az illegális betelepülők. Később a várost sem Nagy-Britannia, sem pedig Kína nem kívánta gondjai alá venni, így Kowloon törvények nélküli várossá vált. Évtizedeken át nőtt a lakosságszám, és az épületek olyan magasak lettek, valamint annyi folyosó haladt keresztbe-kasul az utcaszint fölött is, hogy az alsó szintekre már nem jutott fény, és mindent ellepett a szemét. A város elhíresült a bordélyházakról, illegális üzemekről, kokainboltokról, és kutyahúst áruló büféiről, de 1993-ban brit és kínai összefogással a hatóságok kiürítették a túlnépesedett, anarchikus várost, ami mára már lakatlan.